FABO COFFEE BREWING GUIDE
Hoe een perfecte koffie maken met de Hario V60? In deze blog-post delen we het recept om een lekkere kop koffie te maken met de Hario V60
Wat is een V60?
Je zal ze al wel gezien hebben, deze manuele koffiezetters. De naam refereert naar de vorm van de V60. Een V vorm met een hoek van 60 graden. Langs de binnenkant hebben we een golvend oppervlak, dat lucht toelaat tijdens het proces.
Voordelen
- Controle over de temperatuur
- Gelijke extractie van de koffie
Benodigdheden
- Vers gemalen koffie
- V60
- V60 papieren filter
- Koffiekan
- Water tegen het kookpunt (94°C)
Ratio
Voor dit recept gebruiken we een ratio van 1:16
1 gram gemalen koffie per 16 ml water
Dus we gebruiken 20 gram koffie voor 320 ml water
Zettijd
Ongeveer 3 minuten
Maalgraad
Medium fijn: zand structuur
Laten we beginnen
1 Plooi de zijkant van de filter naar binnen en plaats hem in de V60
2 Maak de filter nat en giet het gebruikte water weg
3 Doe 20 gram verse gemalen koffie in de filter
4 Giet zachtjes ongeveer 40 ml water in een cirkelvormige beweging in de filter, zodat de koffie volledig bevochtigd is
5 Laat de koffie 45 seconden bloeien. Dit zorgt ervoor dat de koolstofmonoxide vrijkomt en de koffie geen zure smaak heeft.
6 Daarna gieten we de eerste 140 ml water in cirkelvormige beweging over de koffie. Na nog eens 45 seconden gieten we de laatste 140 ml water in dezelfde cirkelvormige beweging over de koffie
7 Na ongeveer 3 minuten is de koffie klaar
Daarna is het enkel nog schenken en genieten!